Wat is OI?

Osteogenesis Imperfecta (OI) is een zeldzame, aangeboren en erfelijke bindweefselaandoening. Door een genmutatie is de hoeveelheid of de samenstelling van het collageen (meestal type I) afwijkend. Er zijn in Nederland circa 1000 patiënten met OI (800 volwassenen, 200 kinderen). Er worden per jaar 10 tot 15 kinderen met OI geboren. OI wordt gekenmerkt door een verhoogde breekbaarheid van het skelet (broze botten). De gevolgen van OI zijn echter niet beperkt tot fracturen.

Door het afwijkende bindweefsel kunnen de gewrichten overbeweeglijk zijn en de botten kromgroeien waardoor deformaties van de armen, benen, de wervelkolom en de schedel ontstaan. Ongeveer de helft van de patiënten heeft blauwe sclerae. Ook gehoorverlies, groeiachterstand en gebitsafwijkingen komen voor.

Andere klachten kunnen zijn: vermoeidheid, pijn en overmatige transpiratie. Blauwe plekken en bloedneuzen treden gemakkelijk op. De symptomen kunnen per patiënt zeer verschillend in aard en in ernst zijn.

Bij kinderen met niet duidelijk te verklaren fracturen of makkelijk optredende bloedingen wordt, ook door professionals, geregeld eerder gedacht aan mishandeling dan aan deze zeldzame aandoening.

Zie de Zorginstrumenten voor de verschillende typen OI.

Lees meer bij Verdiepende informatie Osteogenesis Imperfecta zorgverleners

 

Andere veelgestelde vragen

Collegiaal consult

Mogelijk heeft u als zorgverlener behoefte aan een collegiaal consult over uw patiënt met (vermoedelijk) Osteogenesis Imperfecta. U kunt hiervoor contact opnemen met het expertisenetwerk Osteogenesis Imperfecta.

Meer informatie over collegiaal consult
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed